Oracle Linux’a ulaşabileceginiz adres.
http://edelivery.oracle.com/linux
Oracle Linux için kerneli Public-Yum dan indirebilirsiniz.
1. İndirdigimiz iso dosyasını önce bir DVD’ye yazıyoruz. DVD den boot edecek şekilde makinamızı açıyoruz ve aşağıdaki gibi bir pencere bizi karşılayacaktır. VMware üzerinde kurulum yapıyorsanız ekranın ortasına bir kere tıkladıktan sonra [ENTER] tuşuna basarak kuruluma geçebiliriz.
2. CD/DVD medyamızın çalışabilirliğini test edecek olan aşağıdaki pencerede [TAB] tuşu ile SKIP butonuna geçip [ENTER] ile devam ediyoruz.
3. “Welcome” ekranında [NEXT] ile devam ediyoruz.
4. Kurulum dili olarak “English” seçiyoruz ve devam ediyoruz.
5. Klavye dili olarak “Turkish” seçiyoruz.
6. Sistemimizi kuracağımız disk yapısını seçiyoruz. Local disk kurulumu için “Basic Storage Devices” seçelim. Ben bunu seçeceğim. ISCSI, SAN gibi diskler için “Special Storage Devices” seçilmesi gerekmektedir.
7. Sanal sunucu kullandığımız için aşağıdaki gibi bir uyarı karşımıza çıkabilir. “Yes, discard any data” seçerek devam edebiliriz.
8. Sunucumuza bir isim veriyoruz. Bu ekranda sol altta bulunan “Configure Netwok” butonuna tıklayarak sunucumuzun IP ayarlarını yapabiliriz.
9. 8. Ekranda “Configure Network” butonuna bastığımızda “Network Connections” penceresi açılacaktır. Burada varolan “eth0” network kartımızı seçip sağ tarafdan “Edit” butonuna tıklıyoruz.
10. “Ipv4 Settings” altında “Method” olarak “Manual” seçiyorum. “Add” butonuna tıklayarak IP adres tanımımı şekildeki gibi yapıyorum. Varsa DNS sunucunuzun IP adresinide “DNS servers” karşısına yazabilirsiniz. Sırasıyla “Apply” ve “Close” butonlarına basarak 8. Ekrana geri dönüyoruz ve “Next” ile devam ediyoruz.
11. Bulunduğumuz bölgeyi seçiyoruz. Açılan combobox’dan Europe/Istanbul seçmek zor olabiliyor. Bunun yerine harita üzerindeki sarı noktalardan Türkiye/İstanbulu işaretlerseniz daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.
12. Linux/Unix işletim sisteminin en yetkili kullanıcısı “Root” kullanıcısıdır. Bu ekranda bu kullanıcının şifresini belirlememiz gerekiyor. Bu şifreyi unutmamamız gerekiyor.
13. Girdiğimiz şifre zayıfsa aşağıdaki gibi bir uyarı alacaksınız. “Use Anyway” diyerek devam edebiliriz.
Not: Karmaşık (Complex) şifre rakam, büyük harf, küçük harf ve noktalama işaretlerini içeren en az 8 karakterlik bir şifredir.
14. Yükleme metodu seçiyoruz. Diskimiz üzerinde seçeceğimiz metoda göre partition oluşturulacak ve formatlanacak. “Use all space” seçersek bütün verilerimiz silinecektir ve üzerine yeni partition tanımlamalarımız oluşturulacaktır. İsterseniz “Create Custom Layout” diyerek kendi partition yapınızıda oluşturabilirsiniz.
Ben “Use all space” seçiyorum. Ve nasıl bir partition yapısı oluşturduğunu görmek için sol altta bulunan “Review and modify partitioning layout” kutucuğunu işaretleyip “Next” ile devam ediyorum.
15. İsterseniz bu partition yapısını değiştirebilirsiniz. İlgili partition üzerine tıklayıp “Edit” ile düzenleme, “Delete” ile silme işlemi yapabilirsiniz.
16. Next ile devam ettiğimizde seçmiş olduğumuz partition yapısının formatlanacağını söyleyen aşağıdaki uyarı ile karşılacağız. “Format” ile devam edebiliriz. Diskimizde varolan tüm veriler silinecektir.
17. Diskimizde varolan tüm verilerin silineceğini ve seçmiş olduğumuz konfigürasyonun diskimize yazılacağını hatırlatan son uyarıyı “Wri changes to disk” butonuna basarak kabul ediyoruz.
18. İşletim sistemimizin kurulacığı dizini burada görebiliriz. Bu ekranda Boot loader yazılımımıza şifrede verebiliriz. Linux sunucumuzu her açtığımızda boot esnasında bize bu şifreyi soracaktır.
19. Bizim için gerekli olan rpm paketleri seçmemiz gerekiyor. En altta bulunan “Customize now” seçeneğini işaretleyip “Next” ile devam edelim.
20. Base System -> Compatibility Libraries
Desktops -> Desktop
Desktops -> Desktop Platform
Desktops -> Fonts
Desktops ->General Purpose Desktop
Kutucuklarını işaretledikten sonra “Next” ile devam edebiliriz.
21. Kurulumumuz başladı.
22. Kurulum tamamlandığında sunucumuzu yeniden başlatmamız gerekmektedir. “Reboot” ile sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.
23. Açılışta konfigürasyon ekranı bizi karşılayacaktır.
24. Lisans sözleşmesini kabul edip “Forward” ile devam ediyoruz.
25. İnternete bağlı olmadığımız için update yapamıyoruz. “Forward” ile devam edelim.
26. Yeni bir kullanıcı oluşturup oluşturmayacağımızı soruyor. Şuan için gerek görümüyorum. “Forward” ile devam ediyorum.
27. Kernel ile ilgili hataların loglandığı mekanizmadır. Fiziksel belleğiniz yetersiz ise pasif olarak gelir. “Finish” ile konfigürasyonumu bitiriyorum.
Oracle Linux 6.1 işletim sistemi kurulumumuz tamamlandı. Sistemimiz yeniden başlatıldığında aşağıdaki gibi Login ekranı gelecektir. “Root” kullanıcımızla login olup işletim sistemimizi veritabanı kurulumu için hazırlamamız gerekiyor.