DevOps herşeyden önce kültürel bir değişim. Peki bu kültürel değişimi en hızlı nasıl sağlarız? Kurumdaki çalışanlara dinamizmi, araştırmacı ve sürekli öğreten kültürünü nasıl aşılarız? Bu yazıyı ekip içerisinde tecrübeli ve bilgi birikimli, her ne kadar kullanmayı sevmesem de ‘Senior’ , ‘Lead’ arkadaşlar için yazıyorum. İşte temel 8 madde.
1-) Güvenmeyi öğren, güvenmeyi öğret
Söylemesi kolay yapması zor bir şey. Özellikle de karaktere bağlı bir şey olduğu için aşılamak ve uygulatmak kolay değil. Devci Opscuya, Opscu Devciye, o ‘görevler ayrılığı’ tanımı hayatımıza girdi gireli bir güvensiz. Önce görevleri, ardından işleri, sonra da hedeflerimizi, hatta önceliklerimizi dair ayırdığımız yapı günümüz dinamiklerine uygun değil. Görevleri ayırıcağız diye başlayıp, iletişimi, işbirliğini ayırıyoruz.
DevOps da diyor ki, sık sık görev bağımsız hedeflerini, takım hedeflerini ve kurum hedeflerini gözden geçir. Önce hedeflerin ayrışmamasını garantile. Tüm alt hedefleri, kurumun en üstten gelen stratejik hedefine göre planla. Hedeften sapmadığına emin ol.
Hedef konusunu hallettikten sonra da, takımının projenin içerisinde sadece geliştirmeye odaklanmasını engelle. Takımının çıkacak ürünün üretim ortamında da sahiplenmesi gerektiği fikrini çok öncesinden aşıla. Dev ve Ops iletişimini olabildiğince erken bir safhada kur. Sprintin her reviewında al kardeşim bu benim paketim bunu kur’u bırak. Projenin içinde tut, bu da ortak hedefte olursan güveni beraberinde getirecek.
2-)Arkadaşının motivasyonundan ve dilinden anla
Sorunların çoğu da dikkat edersiniz, iletişim kopukluklarından çıkıyor. Oturt tecrübesiz arkadaşını karşına, ne tür beklentileri var, ne tür şikayetleri var , olumlu olumsuz herşeyini dinle. Ekibindeki her bireyin ayrı ayrı motivasyonunu aklında tut ve her bireyin motivasyonel legosundan yıkılmaz kaleler yarat. İşbirliği de tam olarak budur.
Ekibine yeni katılmış, taze yazılımcı, operasyoncu arkadaşının motivasyonu ve dili, devops kültürünü yaşatmak için en önemli girdilerden.
Abi adam hiç konuşmuyor ki, nasıl anlayayım motivasyonu nedir? Self-assesment yap. Kendi kendini değerlendirmesini iste. Oyle başarılı mısın tarzı sorularla değil, hangisi daha çok ilgini çeker şeklinde sorularla. Kağıda da konuşamıyorsa, IDE’ye ya da terminal client’ına konuşmasını bekleme 🙂
3-) Suçlamayı bitir.
“Ya abi db’ye veriyi yanlış yazdırdığın için işte bak prod patladı!
Restart verdikten sonra açıldı mı diye bakmadığın için bak kesinti yaşadık! Senin yüzünden. “
Yok abi böyle şeyler. Arkadaşın hata yapıyorsa, sen hassasiyetini doğru aktaramadığın için, sen arkadaşının dalgın karakterli olduğunun farkında olmadığın için, sen hata yaparsa suçlayacağını bildiğinden yusuf yusuf yaptığı için 🙂
Bugun devci olarak önce ekip arkadaşını yarın opscuyu, hatta ve hatta yeri gelince businesscıyı da suçluyorsun. Suçlamanın yerini, sürekli öğrenme ve deneyimlemeye bırak.
Ekip arkadaşın hata yaptığında,önce o arkadaşının ardından da diğer tüm üyelerin o hatadan ders çıkarmasını sağla. Deneyimlet. Suçlayınca hatalar sona ermiyor. DevOps suçlama, öğret ve deneyimlet diyor. Tabiki n defa değil.
4-)Darboğazlara ve AkışBozan’lara odaklan
Geliştirdiğin ürün, uygulama,yazılım her neyse süreç içerisinde projenin gelişimine darboğaz yaratan noktalar varsa o noktaları doğru tespit et. Ekibinin bu noktalarda çözüm/fikir üretmesini sağla. ‘Kod geliştirirken ya da kod çıkarken çok hızlıyız ama geliştireceğimiz şeyin ne olduğunu öğrenmemiz çok yavaş’ durumundan ekibini ve kendini kurtar.
Akışbozanlar var bir de. İstanbul’dan Ankara’ya giderken kendini Afyon’da bulmamak önemli.
Akışbozan biraz şarkı ismi gibi oldu. Farkındayım.
5-)Planlanmamış işleri azalt.
Planlanmamış her iş, seni hedefinden uzaklaştırır. Ekibinin bunu bir kültür olarak benimseyip, planlanmamış her işi olabildiğince planlayarak yapabilmesini sağla.
Business’ın da devops’un bir parçası olduğunu unutma. İş birimi istiyor, devci bekilyor, opscu duramıyor şeklindeki taleplerden ekibini uzak tut.
burada olabildiğince dememizin sebebi ise ilk maddede bahsedilen ortak hedeflerin önceliği. Planlanmamış iş olarak gelen şey ortak hedefe direkt dokunabilir.
6-) SÜREKLİ OL
Ekibinin, kurumda yaratılan Continuous Integration,Delivery,Deployment,Testing,Assesment,Improvement mekanizmalarına girmesi için ne gerekiyorsa yap.
Sürekli olmanın kaliteyi arttıracağına, hızlandıracağına inandır. Orneklerle besle. Güvenlerini kazan.
Süreklilik devops’un her yerinde, özellikle teknik tarafında oldukça fazla var.
7-)Şeffaf ol
Ekibin kafanda ne düşündüğünü bilmiyorsa, bir uçurumdan atlayacakmışcasına tedirgin hayatına devam ediyor olabilir. Birey bazlı ya da ekip geneli kafandaki planın neyse beraber değerlendir.
Kendi başına karar alma. Her zaman en doğru karar sana ait değildir, unutma. Verilecek bir fikir tüm vizyonunu değiştirebilir.
Tecrübeli olmak demek, kesinlikle ama kesinlikle kararlarında mükemmel olmak değildir.
8-)Sensiz de hayat devam etsin.
Tek adam olmak seni mutlu ediyor olabilir. Ama doğru değil.
Ekibinin senden duyacağı küçücük bir cümlecik için günlerce bekleyebildiğini düşün, nerede kaldı süreklilik? Sadece senin bildiğin bir geliştirme yapılacak ya da bir restart komutu verilecek diye bir koca ekip adımlarını kaplumbağa şeklinde atıyorsa burada devasa bir yanlış var.
Aç bir WordPress wiki template, ne biliyorsan yaz. Öğrenmek değil, öğretmek marifettir unutma.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.